Venemaa nõustub 60-päevase Musta mere teraviljalepingu pikendamisega

Venemaa nõustub 60-päevase Musta mere teraviljalepingu pikendamisega

Venemaa on nõustunud pikendama Ukraina teraviljaekspordi lepingut pärast esmaspäevaseid kõnelusi ÜROga, kuid ainult 60 päeva võrra.

Moskva teatas, et soovib näha “käegakatsutavat edu” paralleelse Venemaa ekspordilepingu sõlmimisel, enne kui lepet uuesti uuendatakse.

Teraviljaekspordi tehing on aidanud leevendada põhjustatud ülemaailmset toidukriisi Venemaa täiemahuline sissetung Ukrainasse eelmise aasta veebruaris. Sissetungi tõttu blokeerisid sõjalaevad Ukraina Musta mere sadamad, kuni juulis sõlmitud leping võimaldas kriitiliste teraviljavarude ekspordi ohutut liikumist.

ÜRO andmetel on ÜRO ja Türgi vahendatud Black Sea Grain Initiative (BSGI) raames eksporditud üle 24,1 miljoni tonni.

Esialgset 120-päevast lepingut pikendati korra novembris ja see pidi lõppema 18. märtsil ning Kreml oli seadnud kahtluse alla, kas ta nõustub uue pikendamisega, väites, et Venemaa ekspordi osas sõlmitud kaksiklepet ei peeta kinni.

Moskva soovib paketi teise osa säilitamisel näha “tegusid, mitte sõnu”, ütles asevälisminister Sergei Veršinin pärast kõneluste lõpetamist ÜRO kõrgeimate ametnikega Genfis asuvas ÜRO peakorteris Palais des Nations.

“Vene pool… ei ole vastu “Musta mere algatuse” järjekordsele pikendamisele pärast selle teise tähtaja möödumist 18. märtsil, vaid ainult 60 päevaks,” ütles Veršinin Genfi Vene esinduse avalduses.

„Meie edasise hoiaku määrab meie põllumajandustoodete ekspordi normaliseerimise käegakatsutav edu, mitte [in] sõnadega, aga tegudega. See hõlmab pangamakseid, transpordilogistikat, kindlustust, finantstegevuse “vabastamist” ja ammoniaagi tarneid Toljatti-Odesa torujuhtme kaudu.”

Sanktsioonidest vabastamise „mitteaktiivne” nõue

Veršinin juhtis Venemaa delegatsiooni kõnelustel ÜRO humanitaarabi juhi Martin Griffithsi ja ÜRO kaubandus- ja arenguagentuuri UNCTAD juhi Rebeca Grynspaniga.

Kui BSGI puudutab Ukraina teravilja eksporti, siis teise Moskva ja ÜRO vahelise lepingu eesmärk on hõlbustada Venemaa toiduainete ja väetiste eksporti, mis on vabastatud Moskva suhtes kehtestatud lääne sanktsioonidest.

“Põhjalik ja avameelne vestlus on taas kord kinnitanud, et kuigi Ukraina toodete kaubanduslik eksport toimub ühtlases tempos, tuues Kiievile märkimisväärset kasumit, kehtivad Venemaa põllumajandustoodete eksportijatele endiselt piirangud,” ütles Veršinin.

“Washingtoni, Brüsseli ja Londoni välja kuulutatud sanktsioonide erandid toidule ja väetistele on sisuliselt passiivsed.”

ÜRO andmetel moodustab BSGI lepingu raames tarnitavast ekspordist peaaegu poole mais ja üle veerandi nisu.

Ligikaudu 45% ekspordist läks arenenud riikidesse. Suurim abisaaja oli Hiina, järgnesid Hispaania, Türgi, Itaalia ja Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *