Ukraina rõõmustab teraviljatehingu ümberlükkamisest, kuid Venemaa on taas vastu – POLITICO

Ukraina rõõmustab teraviljatehingu ümberlükkamisest, kuid Venemaa on taas vastu – POLITICO

Ukraina teatas laupäeval, et lepingut, mis lubab Ukraina teraviljaekspordil läbida blokeeritud Musta mere piirkonda, pikendati 120 päeva võrra, kuid Venemaa avaldas taas kahtlust, et nõustub täieliku üleminekuga ainult siis, kui tema enda toidu- ja väetiste eksport vabaneb.

Infrastruktuuriminister Oleksandr Kubrakov tänas “kõiki meie partnereid kokkulepetest kinnipidamise eest”. säutsuma Laupäeva pärastlõuna. “Meie ühiste jõupingutuste tulemusena on maailmaturgudele tarnitud 25 miljonit tonni Ukraina teravilja,” ütles ta.

Teade tuli pärast nädal aega kestnud vaidlusi pärast seda, kui Venemaa teatas esmaspäeval, et on nõustunud Musta mere teraviljaalgatuse pikendamisega, kuid ainult 60 päeva võrra. Moskva andis siiski laupäeval taas oma kannad, hoolimata Kiievi vastuväidetest ning ÜRO ja Türgi meeldetuletustest, et esialgne leping näeb ette pikendust vähemalt 120 päeva.

Venemaa president Vladimir Putin külastas samal ajal laupäeval Krimmi etteteatamata reisil, et tähistada üheksandat aastapäeva poolsaare Ukrainast annekteerimisest Venemaa poolt. Putinit tervitas Venemaa poolt ametisse seatud Sevastopoli kuberner Mihhail Razvožajev ja ta viis uut lastekeskust vaatama, vahendas Reuters.

Teraviljaleping, mida abiorganisatsioonid nimetasid päästerõngaks toiduga kindlustamata riikidele, pidi aeguma laupäeval.

Algul ÜRO ja Türgi vahendasid mullu juulis pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 2022. aasta veebruaris ülemaailmset toidukriisi, ja seda lepingut pikendati novembris 120 päeva võrra.

Venemaa kaalub lepingu edasist pikendamist vaid juhul, kui saavutatakse “käegakatsutav edu” oma kolmeaastase kokkuleppe elluviimisel ÜROga, et hõlbustada enda toiduainete ja väetiste eksporti. kirja järgi postitas laupäeval Twitterisse oma New Yorgi esindus ÜRO juures.

ÜRO peasekretär António Guterres osaleb järgmisel nädalal Brüsselis toimuval EL-i tippkohtumisel, et leida viise, kuidas vabastada Venemaa toidu- ja väetisaadetised. sanktsioonidega blokeeritud sihikule Venemaa oligarhide ja riikliku põllumajanduspanga vastu. Kreml väidab, et need on süüdi globaalse lõunaosa toiduga kindlustamatuses.

Ukraina ja Venemaa toodavad tohutut tükki maailma teraviljast ja väetisest, tarnides rahuajal kokku umbes 28 protsenti ülemaailmselt kaubeldavast nisust ja 75 protsenti päevalilleõlist.

Rahvusvaheline päästekomitee (IRC) kutsus ÜRO-d üles vahendama lepingu uuendamist 12 kuuks, hoiatades, et see on vajalik selleks, et “aidata ära hoida nälga kõige toiduga ebakindlamates riikides”.

ÜRO Maailma Toiduprogrammi (WFP) andmetel kasvas toidupuuduse all kannatavate inimeste arv 2021. aasta lõpu 282 miljonilt eelmisel aastal rekordilise 345 miljonini. Aafrika on üks enim kannatada saanud piirkondi, eriti Ida-Aafrika riigid, nagu Somaalia ja Etioopia, seisavad silmitsi äärmise näljaga.

“Teravilja saadetised kõige enam abi vajavatesse riikidesse, sealhulgas Somaaliasse, sõltuvad Musta mere teravilja algatuse kriitilisest uuendamisest,” ütles IRC ja lisas, et Somaalia saab üle 90 protsendi oma teraviljast Ukrainast.

Seda lugu on värskendatud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *