Poola käivitab mõne päeva jooksul MiG-29 tarned Ukrainasse

Drone flies over desert

Varssavi, Poola – Poola president Andrzej Duda teatas, et Poola tarnib lähipäevil Ukrainale esimesed neli hävitajat Mikoyan MiG-29, et toetada riigi võitlust Venemaa käimasoleva sissetungi vastu.

Duda teatas eelseisvast sünnitusest pärast täna Varssavis toimunud ametlikku kohtumist Tšehhi presidendi Petr Paveliga.

«Esiteks, sõna otseses mõttes lähipäevadel, tarnime Ukrainasse minu mäletamist mööda neli täielikult töökorras lennukit. Ülejäänud lennukeid praegu hooldatakse, valmistatakse ette ja need tarnitakse kindlasti järk-järgult,” ütles Duda kohaliku ringhäälingu TVN 24 vahendusel.

Presidendi sõnul on Poola õhujõudude lennukipargis 11–19 MiG-29.

Duda ütles, et Poola sõjavägi asendab Nõukogude Liidus toodetud hävitajad FA-50 lennukitega, mille riigi kaitseministeerium tellis mullu septembris Lõuna-Koreast. Varssavi sõlmis kaks lepingut 48 kerge ründelennuki ostmiseks, millest esimesed 12 lennukit tarnitakse 2023. aastal ja veel 36 lennukit aastatel 2025–2028.

Poola presidendi teade tuli vahetult pärast seda, kui Slovakkia kaitseminister Jaroslav Naď kutsus oma riigi otsustajaid heaks kiitma riigi hävitajate MiG-29 üleviimist Ukrainasse.

Slovakkia kaitseministeeriumi andmetel sai Slovakkia pärast Tšehhoslovakkia laialisaatmist endale 24 ühe- ja kaheistmelist MiG-29. Neist ülejäänud 11 töökorras lennukit võeti 2022. aasta augustis kasutusest.

Möödunud aasta detsembris teatas Slovakkia välis- ja Euroopa asjade minister Rastislav Káčer, et valitsus valmistub kooskõlastatult USAga andma Ukrainale üle seni avaldamata palju MiG-29. Samal ajal ootab Slovakkia 14 hävitajat F-16 Block 70/72, mis peavad kaitsma riigi õhuruumi, tarned peaksid algama järgmisel aastal.

Jaroslaw Adamowski on kaitseuudiste Poola korrespondent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *