Poola arreteeris üheksa inimest, keda kahtlustatakse Venemaa kasuks spioneerimises

Poola arreteeris üheksa inimest, keda kahtlustatakse Venemaa kasuks spioneerimises

Poola lammutas Venemaa-meelse spioonivõrgustiku, mida kahtlustatakse transporditeede jälgimises, et saboteerida relva- ja abisaadetisi Ukrainasse, ütles Poola siseminister.

Mariusz Kamiński ütles neljapäeval ajakirjanikele, et kinni peeti üheksa välismaalast määratlemata Ida-Euroopa riikidest. “Kahtlusalused viisid läbi luuretegevust Poola vastu ja valmistasid ette sabotaažiakte Vene luure palvel,” ütles ta.

Varssavi kahtlustab, et rakk on jälginud raudteed ja muid transporditeid, mis ühendavad Ida-Poola ja Ukraina. Kamiński ütles, et Poola julgeolekuagentuur leidis kaamerad, elektroonikaseadmed ja GPS-saatjad, “mis pidi olema paigaldatud Ukraina abiga transpordivahenditele”.

Poola võimud ei öelnud, kus kahtlusalused vahistati või jälitusseadmed leiti. Kuid esimesena kinnipidamistest teatanud Poola RFM-raadio teatas, et kaamerad olid paigutatud Rzeszów-Jasionka piirkondliku lennujaama lähedusse, mis on Ukrainale sõjavarustuse, abi ja muude kaupade tarnimise keskus.

Kaitseminister Mariusz Blaszczak ütles neljapäeval eraldi kõneldes Poola avalik-õiguslikule raadiole, et Poola seisis silmitsi “tõelise” julgeolekuohuga, kuid “kogu spioonivõrk lammutati”.

Mariusz Kamiński
Mariusz Kamiński sõnul leiti kaamerad ja GPS-saatjad, mis pidid olema paigaldatud Ukraina abiga transpordivahenditele © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Getty Images

Kui Kremli-meelne sabotaaživõrgustik kinnitust leiab, võib see kujutada endast kõige tõsisemat terrorismiohtu Poola pinnal pärast Moskva täiemahulist sissetungi Ukrainasse eelmise aasta veebruaris. Kuu aega hiljem saatis Poola riigist välja 45 venelast, keda süüdistati oma diplomaatilise staatuse kasutamises Venemaa luureteenistuse heaks luuramiseks.

Arvestades otse Kiievisse ja mujale Ukrainasse lendamise riske, jõuavad paljud riiki suunduvad lääneriikide saadetised Kagu-Poolasse, enne kui need transporditakse raudteel või maanteel üle piiri, mis asub Rzeszów-Jasionka lennujaamast umbes 45 miili kaugusel. USA ja teised NATO väed paiknevad lähedal asuvas sõjaväebaasis.

Eelmisel aastal teatas USA president Joe Biden, et USA rajab Poolasse alalise baasi.

Kinnipeetud kahtlusalustele maksti Kamiński sõnul ka laiema tegevuse eest, mille eesmärk oli destabiliseerida Poola ja Ukraina suhteid ning levitada NATO-vastast propagandat.

Ta ütles, et Poola arreteeris kambri lammutamise operatsiooni käigus esialgu kuus inimest, kolmapäeval peeti kinni veel kolm inimest. Kõik on uurimise tulemuste selgumiseni vahi all.

Juhtum oli “dünaamiline ja arenev” ning tõenäoliselt tehakse peagi täiendavaid teateid, lisas Kamiński.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *