“Navalnõi” Oscari võit on tähelepanuta jäetud, Venemaa riigimeedia hukka mõistnud

"Navalnõi" Oscari võit on tähelepanuta jäetud, Venemaa riigimeedia hukka mõistnud

MOSKVA – Hoolimata vaimustavatest stseenidest Hollywoodi Dolby teatris pühapäeva õhtul, kui dokumentaalfilm “Navalnõi” kuulutati tänavuse parima dokumentaalfilmi Oscari võitjaks, võidakse kõigile, kes uudiste teadasaamisel Venemaa riigimeediale tuginevad, andeks anda, et ta pole targem.

Riiklike kanalite Rossija-24, Channel One ja NTV esmaspäevane päevane saatekava nägi välja enam-vähem sama nagu kunagi varem, kajastades Kremli “sõjalist erioperatsiooni” Ukrainas, Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumist Tšetšeenia juhi Ramzaniga. Kadõrov ja eelmise aasta Nord Streami gaasitoru plahvatused, kuid Oscareid ei maininud üldse.

“Navalnõit ignoreeritakse tavaliselt nii palju kui võimalik,” ütles ajalehe Rossija 1 ajakirjanik, kes palus enda avaldamist, The Moscow Timesile.

Ajakirjanike küsimuse peale spekuleeris Kreml, et dokumentaalfilm, mis kirjeldab Navalnõi taastumist Saksamaal pärast mürgitamiskatset närvimürgiga Novitšok, mille tellimises ta süüdistas Kremlit, oli saanud kasu Oscarite jagamise “politiseerimisest”.

“Julgen väita, et sellel teemal oli teatud määral politiseeritust. Hollywood teatavasti politiseerib oma tööd, selliseid asju juhtub,” Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov rääkis ajakirjanikele, lisades, et ta pole seda filmi ise näinud.

“Anglosaksid üritavad muuta Vene blogija Aleksei Navalnõi … märtriks,” ütles RIA FAN meediaväljaanne oli seotud Wagneri palgasõdurite rühmituse juhi Jevgeni Prigožiniga, enne kui tuletas lugejatele meelde, et Navalnõi nimi lisati terrorismi ja äärmuslike tegevustega seotud organisatsioonide ja isikute nimekirja.

Teine riigi kontrolli all olev uudisteagentuur Sputnik avaldas esmaspäeval artikli, milles andis mõista, et auhind oli “poliitiline avaldus”.

“Muidugi võitis Navalnõi dokumentaalfilmi auhinna,” Filmikriitik Andrei Dementjev rääkis Sputnik, enne kui lisas, et akadeemia otsus oli “ei midagi muud kui Venemaa-vastane žest”.

Omalt poolt riik-juhib uudisteagentuuri Interfax avaldas dokumentaalfilmi kohta vaid kolm lõiku, samal ajal kui riigi rahastatud ringhääling RT ei puhunud oma venekeelsest dokumentaalfilmist sõnagi, kuigi RT ingliskeelne teenus avaldatud artikkel dokumentaalfilmi võidu kohta, mis pani kahtluse alla, kas Navalnõit on kunagi mürgitatud.

Vene õigeusu kiriku pressiesindaja Vladimir Legoyda ütles Telegrami postituses, et Oscarite jagamisel “mitte niivõrd hinnatud filmide kunstilist väärtust, kuivõrd jälgiti sallivuse põhimõtete (või täpsemalt diktaadi) järgimist”.

Putini-meelne poliitikaanalüütik ja Kremli endine nõunik Sergei Markov kirjeldas akadeemia otsust kui “näidet Oscarite degradeerumisest”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *