Moldovas pole sõja ohtu, kuni Ukraina vastu peab – president Sandu

Moldovas pole sõja ohtu, kuni Ukraina vastu peab – president Sandu

CHISINAU, 17. märts (Reuters) – President Maia Sandu ütles reedel, et ta ei näe Moldovas sõjaohtu ajal, mil Venemaa sõdib Ukrainas, hoolimata tema sõnul Venemaa jõupingutustest oma riiki destabiliseerida.

Sandu avaldas parlamendis peetud kõnes koondhüüde ja tunnustas Ukrainat Venemaa vastu hoidmise eest pärast Moskva sissetungi üle aasta tagasi ning kutsus moldovlasi üles ühinema endise liiduvabariigi püüdlustega ühineda Euroopa Liiduga.

“Ei ole ohtu, et Ukraina sõdib Moldovasse,” ütles Sandu parlamendis.

“Tahan kinnitada meie kodanikele, et Moldovat ei ähvarda praegu sõjaoht. Vene armee ei pääse siia, kuni Ukraina peab vastu – ja (seega) kaitseb Moldovat. Oleme ukrainlastele tänulikud nende vapruse ja vabadusearmastuse eest.”

Ukraina ja Rumeenia vahele kiilutud 2,6 miljoni elanikuga väikeriik Moldova seisab silmitsi paljude probleemidega – sealhulgas energiakriis, kasvav vaesus ja sotsiaalsed pinged –, mida on süvendanud Venemaa sõda Ukrainas.

Sandu kordas Moskva poolt ümber lükatud süüdistusi, et Venemaa soovib Moldovat destabiliseerida.

Ta ütles, et Venemaa, kelle väed asuvad Moldovast lahku löönud Transdnestria piirkonnas, jätkab tema riigi destabiliseerimist seestpoolt ning kiitis õiguskaitseorganeid kaose külvamise katsete blokeerimise eest.

Viimastel nädalatel on Moldova võimud vahistanud mitu väidetavat venemeelset aktivisti, kes nende sõnul üritasid riiki siseneda. Pealinnas Chişinăus on toimunud ka mitu venemeelse partei korraldatud meeleavaldust.

“Seni, kuni ma olen president, peab Moldova vastu,” ütles 2020. aastal presidendiks saanud Sandu.

“Aastal 2030 peaks Moldova saama Euroopa Liidu liikmeks,” ütles ta. “Kutsun kõiki poliitilisi jõude üles seadma EL-iga liitumine kõigist huvidest kõrgemale ja toetama seda liikumist tingimusteta.”

Aruanded Alexander Tanas, stsenarist Olena Harmash, toimetaja Timothy Heritage

Meie standardid: Thomson Reutersi usalduspõhimõtted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *