Kaks aastakümmet hiljem külvab Iraagi sõda jätkuvalt usaldamatust poliitika vastu | Tony Blair

John Harris tabab naelapea pihta, kui ütleb, et 2003. aasta sündmused aitasid hävitada avalikkuse usaldust valitsuse vastu (20 aasta pärast võisid mälestused Iraagi sõjast tuhmuda, kuid see kujundas kahanevat Ühendkuningriiki, mida me täna, 12. märtsil tunneme) . See traagiline pärand kehtib ka tänapäeval.

Austan tööd, mille Tony Blair ja vähem tunnustatud Mowlam Põhja-Iirimaal rahu toomisel tegid. Blairi pärand on aga kujundanud põlvkonna, kes peab poliitikuid ebausaldusväärseteks. Blair, Alastair Campbell ja nende kaaslased tolleaegses valitsuses manipuleerisid neile kättesaadavate tõenditega, et õigustada Iraagi sõda.

Tänapäeva poliitikud, kes õpivad oma oskust Blairi pärandist, on end edukalt positsioneerinud selliselt, et nad saavad kasutada kaasaegse poliitika hämaraid kunste oma isiklikuks hüvanguks.
Stuart Finegan
Lewes, East Sussex

2009. aasta sügisel olin üks umbes 30-st erinevate valitsusväliste organisatsioonide delegatsioonide liikmest, kes kutsuti varahommikul koos Gordon Browniga Downing Streetil Kopenhaageni-eelsele kliimatippkohtumisele. “Ma vajan, et tooksite sel nädalavahetusel kliimamarsile võimalikult palju oma liikmeid, et saaksin minna sellele koosolekule ja öelda maailma liidritele, et Briti rahvas nõuab tegutsemist,” ütles ta meile.

Oma kõne lõpus palus ta vastata. Mina tõstsin esimesena käe. „Peaminister, viimati tuli inimesi aktiivselt tänavatele 2003. aasta veebruaris, oli neid üle miljoni ja te läksite edasi, ignoreerisite neid ja kuulutasite vigase luure ettekäändel sõja. Kas te ei arva, et kui te ei vabanda kategooriliselt nende valesti hindamise pärast, on minusugustel võimatu neid veenda, et selline avaliku tahte demonstreerimine tasub end ära?

Oleksite võinud kuulda nõela kukkumist. Ta pomises midagi selle kohta, et praegu pole aeg minna üle vana maa. Kohtumise lõpus aitasid mind nr 10 ametnikud, kes ütlesid mulle, et minu panus ei olnud kaugeltki kasulik.

Neliteist aastat hiljem olen endiselt seisukohal, et Iraagi sõja poliitiline keha vajab tervendamist.
Mark Dowd
Manchester

Briti poliitika murdumise kuupäev oli John Harrise osariigist mõnevõrra varasem. See oli päev, mil Tony Blair valiti leiboristide juhiks. Loobusin tööpartei hääletamisest, kui temast sai liider, kuna nägin, et ta oli lihtsalt mees Margaret Thatcher. Tema esimese ametiaja lõpus oli leiboristide hääl kukkunud 2,8 miljoni võrra ja ta võitis ainult, kuna toorid olid veelgi ebapopulaarsemad. Inimesed, kelle lähedal elasin Nuneatonis ja kellega koos töötasin West Midlandsis, loobusid hääletamisest, kuna erakonnad olid “kõik ühesugused”. Järgmisel korral hääletasid nad Brexiti poolt – midagi, mida nad tundsid, et saavad mõjutada. Nuneatonis on endiselt tunne, et “nad on kõik ühesugused” ja Keir Starmerisse on vähe usku.

See on Blairi pärand: Brexit, Iraak ja kõige ebameeldivam ja äärmuslikum valitsus pärast esimest maailmasõda.
John Parkin
Nuneaton, Warwickshire

Meenuvad Jeremy Corbyni 2003. aasta sõjavastasel miitingul öeldud sõnad, milles võin uhkusega öelda, et osalesin: „See käivitab konfliktide, vihkamise ja viletsuse spiraali, mis toidab sõdu tulevik.”
Suzanne Saxby
Wrexham

Kas teil on arvamus kõige kohta, mida olete täna Guardianis lugenud? Palun meili meile oma kiri ja selle avaldamist kaalutakse meie ajakirjanduses kirju osa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *