Jane Austeni haruldane varajane kiri oma õele läheb avalikule väljapanekule | Jane Austen

Jane Austeni kiri oma õele, milles ta jagab kodumaiseid uudiseid ja naabruskonna kuulujutte, tuleb näidata autori endises kodus.

1798. aastast pärinev kiri on üks Austeni umbes 160 säilinud kirjast ja üks varasemaid eksisteerinud. See jõudis Cheffins Auctioneersile ühe Cambridge’i elaniku pärandvara kaudu, kes omandas selle 2000. aastal.

Neljast leheküljest koosnev kiri, mis on kirjutatud ühele suurele kolm korda volditud fooliumilehele, pannakse välja Austeni majas Chawtonis, Hampshire’is, kus ta elas viimased kaheksa aastat oma elust. See on osa 22. märtsil algavast näitusest, mis uurib Austeni suhteid oma õega.

1798. aasta kiri Jane Austenilt oma õele.
1798. aasta kiri Jane Austenilt oma õele. Foto: Jane Austeni maja

Cheffinsi direktor Martin Millard kirjeldas kirja kui “omamaises stiilis tüüpilist: see on elav, elav, naljakas ja suurepärane aken tema isiksusesse”.

Uhkuse ja eelarvamuse autor kirjutas kirja Steventonilt, oma tollasest perekodust, oma õele Cassandrale, kes ööbis nende vanema venna Edward Austen Knighti juures Kentis Godmersham Parkis 1798. aasta oktoobri lõpus. See oli kirjutatud. päev pärast Austeni naasmist Kentist, kus ta koos vanemate ja Cassandraga olid veetnud kaks kuud Edwardit ja tema perekonda külastades.

Kirja saatmise ajal oli nende ema haige, mistõttu jäi Austen majapidamise eest vastutama. Kirjas kirjutab ta oma uutest kohustustest mõnitava enesetähtsusega: „I am very grand indeed; Mul oli väärikus eile õhtul oma ema Laudanum välja jätta, ma kannan veini ja kapi võtmeid; kaks korda pärast seda, kui ma selle kirja kirjutasin, olen saanud köögis korraldusi: Meie õhtusöök oli eile väga hea ja kana kees täiesti pehmeks; seetõttu ei ole ma kohustatud Nannyt sel põhjusel töölt vallandama…”

Austen teatab ka oma õele, et nende pesupesija lahkub ja uus teenija “võtab ette meie puhastamise”. “Ta ei näe välja, nagu oleks kõik, mida ta puudutas, kunagi puhas, aga kes teab?” ta kirjutab.

jätke eelmine uudiskirja reklaam vahele

Autor räägib Cassandrale ka mõnest kohalikust uudisest, sealhulgas sellest, et “Proua Hall of Sherbourn toodi eile magama surnud lapsest, mõni nädal enne seda, kui ta ootas, ehmatuse tõttu”. Austen lõpetab kurva anekdoodi naljaka kommentaariga, öeldes: “Ma arvan, et ta juhtus ootamatult oma abikaasale otsa vaatama…”

Autor jagab ka ülesandeid, mida ta on teinud, sealhulgas Jaapani tindi ostmist, ja tema plaane “alustada operatsioone minu mütsiga, millest sa tead, et sõltuvad minu peamised õnnelootused”.

Austeni maja Chawtonis, kus kiri välja pannakse, omandas selle skeemi Acceptance in Lieu kaudu, mida haldab kunstinõukogu ja mille läbirääkimisi pidas Cheffins, et tasuda 140 000 naela maksu. Skeem võimaldab neil, kellel on pärandimaksu arve või mõni selle varasematest vormidest arve, tasuda oluliste kultuuri-, teadus- või ajalooobjektide ja arhiivide üleandmisega rahvale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *