Eksklusiivne: Suurbritannia ja Jaapan maksavad suurema osa hävitajaprojektist, mis on Itaalia allikatega kokku lepitud

Eksklusiivne: Suurbritannia ja Jaapan maksavad suurema osa hävitajaprojektist, mis on Itaalia allikatega kokku lepitud

TOKYO, 15. märts (Reuters) – Suurbritannia ja Jaapan hakkavad domineerima kolme riigi projektis koos Itaaliaga täiustatud hävitaja ehitamiseks, kusjuures Rooma peaks maksma vaid umbes viiendiku kogu arenduskuludest, teatasid kaks allikat.

Ülemaailmse lahingulennuprogrammi (GCAP) nime all tuntud projekt läheb eeldatavasti maksma kümneid miljardeid dollareid, enne kui uus reaktiivhävitaja järgmise kümnendi keskel teenistusse jõuab.

“Projekti maksumus on Jaapani ja Suurbritannia jaoks tõenäoliselt mõlemal umbes 40%, ” ütles üks arutelusid tundvatest inimestest Reutersile. Mõlemad allikad, kes palusid jääda anonüümseks, kuna neil ei olnud luba meediaga vestelda, lisasid, et enamik programmide üksikasju on veel otsustamata.

See jäme investeeringute jaotus on üks esimesi üksikasju, mis ilmnevad kõnelustel kõrgetasemelise ettevõtmise üle, mis on proovikivi selle kohta, kas Jaapan ja Euroopa saavad teha koostööd suurte sõjaliste projektide kallal.

Briti kaitseministeerium (MOD) vastas rikke kohta küsimusele, et üksikasjad on alles väljatöötamisel.

“MOD ei tunnista neid kommentaare,” ütles pressiesindaja. Töö kulude jagamise korralduste kallal “töötatakse enne arendusfaasi algust 2025. aastal ja see pole veel lõppenud”, lisas pressiesindaja.

Viimased värskendused

Vaadake veel 2 lugu

Jaapani kaitseministeerium teatas, et arutelud jätkuvad ja keeldus kulude jagamise suhtarvusid kommenteerimast.

Kolme riigi kaitseministrid, Jaapani Yasukazu Hamada, Suurbritannia Ben Wallace ja Itaalia Guido Crosetto, kogunevad neljapäeval Tokyosse oma esimesele näost näkku kohtumisele pärast hävitajalepingu kokkuleppimist detsembris.

Kuigi eelseisvalt kohtumiselt ei tulene eeldatavasti uusi suuri kokkuleppeid, võib see suurendada koostöö poliitilist toetust.

“GCAP ei saa olema armusuhe, see saab olema abielu,” ütles Wallace kolmapäeval Tokyo lähedal DSEI Jaapani kaitsenäitusel peetud kõnes, kus esitleti kavandatud võitlejat.

Allikad ütlesid, et üksikasjad selle kohta, millised ettevõtted milliseid komponente ehitavad, selgusid regulaarsete läbirääkimiste käigus suuremate valitsusametnike ja töövõtjate vahel Suurbritannias, Jaapanis ja Itaalias.

Nende hulka kuulub Jaapani Mitsubishi Heavy Industries (7011.T), mis eeldatavasti juhib disaini koos Suurbritannia BAE Systems PLC-ga (BAES.L). Itaalia Leonardo Spa (LDOF.MI) teeb lennuki andurite kallal koostööd Jaapani Mitsubishi Electricuga ja Rolls Royce PLC Jaapani reaktiivmootorite tootjaga IHI Corp (7013.T).

Pärast lüüasaamist Teises maailmasõjas on Jaapan kunagi töötanud koos Ameerika Ühendriikidega ainult suurte kaitseprojektide kallal. Kuid viimastel aastatel on see hakanud looma julgeolekusidemeid teiste USA liitlastega, sealhulgas Suurbritannia ja Austraaliaga, kuna naaberriigi Hiina sõjaline jõud on laienenud.

Alates 2025. aastast hakkab uue täiustatud hävitaja väljatöötamist jälgima ühine arendusorganisatsioon, ütlesid allikad.

Aruanded Nobuhiro Kubo ja Tim Kelly; Montaaž Simon Cameron-Moore ja Alex Richardson

Meie standardid: Thomson Reutersi usalduspõhimõtted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *