Credit Suisse aktsiate krahh tekitab hirmu uue panganduskriisi ees

Credit Suisse aktsiate krahh tekitab hirmu uue panganduskriisi ees

Hirm, et maailmamajandust võib tabada uus panganduskriis, pühkis kolmapäeval tippettevõtete väärtusest miljardeid naela, kuna probleemse Credit Suisse’i tuleviku suhtes kasvas ebakindlus.

Värinad levisid ülemaailmsetel turgudel, kuna raskustes oleva Šveitsi laenuandja aktsiad kukkusid rekordiliselt madalale, viies Londoni FTSE 100 3,8% allapoole. See sulgus 7344 punktil, mis on enam kui kaotanud indeksi kasvu alates aasta algusest. See oli suurem ühepäevane langus kui eelmise aasta minieelarve ja päev, mil Venemaa alustas täiemahulist sissetungi Ukrainasse.

USA rahandusministeerium teatas, et jälgib Credit Suisse’i olukorda ja on pärast ettevõtte aktsiate turustamise peatamist suhelnud üleilmsete kolleegidega.

Pank registreeris eelmisel aastal 6,5 miljardi naelsterlingi suuruse puhaskahjumi ja teisipäeval teatas ta investoritele, et leidis oma finantsaruandluses olulisi nõrkusi, mis tähendab, et ta ei tuvastanud teatud riske. Üks selle suurimaid investoreid, Saudi National Bank, ütles, et ei suuda enam raha sisse panna.

“Kui pank ebaõnnestub, võib sellel olla suur mõju teistele Euroopa pankadele, kellel on kokkupuude Šveitsi laenuandjaga,” ütles City Indexi ja Forexi turuanalüütik Fawad Razaqzada. “Mure järjekordse 2008. aasta finantskriisi pärast on süvenenud.”

Ka teised turud reageerisid närviliselt – Prantsusmaa suurim börs kukkus samuti üle 3 protsendi ja Saksamaa oma üle 2,5 protsendi, samas kui USA turud alustasid kauplemist kindlalt tagajalal.

Finalto turu peaanalüütik Neil Wilson hoiatas, et Credit Suisse on “liiga suur, et ebaõnnestuda”. Šveitsi parlamendiliige Thomas Matter ütles Reutersile, et ta ei oleks üllatunud, kui Šveitsi keskpank esmaspäeva hommikuks Credit Suisse’i teate avaldab. “SNB vastutab nii hinnastabiilsuse kui ka finantsstabiilsuse eest,” ütles ta. “See annaks tagatise vastu likviidsust, et peatada panga jooksmine. Inimesed usaldaksid siis taas, et nende raha on ohutu.

Pank on püüdnud toibuda skandaalide jadast, mis on õõnestanud investorite ja klientide usaldust.

Capital Economicsi ökonomist Andrew Kenningham ütles: “Credit Suisse’i probleemid tõstatavad taas küsimuse, kas see on globaalse kriisi algus või lihtsalt järjekordne “idiosünkraatiline” juhtum.

“Credit Suisse’t peeti laialdaselt Euroopa suurte pankade nõrgimaks lüliks, kuid see pole ainus pank, mis on viimastel aastatel võidelnud nõrga kasumlikkusega.”

Moody’s on alandanud kogu USA pangandussektori väljavaateid stabiilselt negatiivseks, et kajastada “tegevuskeskkonna kiiret halvenemist”.

Kuna Credit Suisse’i aktsia langes 20 protsenti rekordiliselt madalale tasemele, arvutas FT Alphaville’i kaastöötaja Bryce Elder, et endine hiiglane on nüüd vähem väärt kui enamik FTSE 100 ettevõtteid, mis on Admirali autokindlustuse ja majapidamisketi B&Q omaniku Kingfisheri vahel. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *